Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak iskry po wymianie cewki zapłonowej (elektronik)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomson
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Stalowa Wola
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:59, 13 Wrz 2008    Temat postu: Brak iskry po wymianie cewki zapłonowej (elektronik)

Witam
Wczoraj kupiłem nową cewkę ponieważ miałem problem z prądem a raczej z jego brakiem juz od dłużeszgo czasu dochodziłem co to moze być wszytko sprawdziłem i pozostała mi tylko cewka zapłonowa. Tak wiec kupiłem wczoraj cewkę i założyłem niestety pierwszy raz to w życiu robiłem a w elektryce orłem to ja nie jestem :P założyłem cewkę nie tą stroną - zmylił mnie krótki kabelek...
Złożyłem magneto przyłożyłem świece do cylindra włączyłem zapłon i kopnąłem i zobaczyłem piękną niebieską iskrę xD
Problem w tym że zmielilo mi cewke przy drugim kopnięciu i juz brak prądu ^^
Więc zdjąłem magneto, wykręciłem cewke bo już do niczego się nie nadawała...
Dziś kupiłem nową cewkę przy zakładaniu zobaczyłem że przy kostce (u mnie żółtej) kabelek trzyma się na włosku tak więc wlutowałem go w kostkę aby było dobrze - piszę to bo może ma znaczenie. Założyłem nową cewkę no i skręciłem magneto i niestety prądu brak Sad (1)((
Postanowiłem jeszcze raz sprawdzić wszytko wydawało się w porządku ale na wszelki wypadek przelutowałem cewkę jeszcze raz bo może zrobiłem zimny lut . Następnie założyłem magneto ale nie udało mi się go dokręcić ponieważ obrobiła mi się nakrętka od magneta...
Ale kopnąłem kopnikiem magneto się kręciło ale niestety w dalszym ciągu brak prądu Sad (1)

Gadałem z kolegą który zna się na simkach o tym problemie i powiedział abym cewkę zapłonową wymienił w sklepie bo zdarza się kupić wadliwą.

Powiedzcie ci co sądzicie...

TAG-SYZ ELEK-ELEK
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kondzio333
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 1241
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:34, 13 Wrz 2008    Temat postu:

Jeżeli wtedy po tym pierwszym kopnięciu wszystko było dobrze a teraz sie zepsuło to zmień cewkę jak radził twój kolega, albo pożycz od niego :look
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomson
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Stalowa Wola
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:27, 13 Wrz 2008    Temat postu:

a istnieje możliwość że uszkodziłem tą u mnie żółtą kostkę na tej aukcji jest ona czerwona http://allegro.pl/item436852428_simson_s51_sr50_enduro_podstawa_statora_elektronik.html

interesuje mnie jeszcze co to jest i za co to odpowiada Happy


Ostatnio zmieniony przez tomson dnia Sob 18:38, 13 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek1212
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 10211
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów - polski biegun ciepła

PostWysłany: Sob 22:23, 13 Wrz 2008    Temat postu:

To jest impulsator. Możesz go sprawdzić przy pomocy miernika (najlepiej z piszczykiem) i magnesu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomson
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5
Skąd: Stalowa Wola
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:40, 13 Wrz 2008    Temat postu:

A pytanie brzmi czy jakbym miał zepsuty ten impulsator to czy miałbym prąd na świecy? :>

Wymieniłem cewkę i nie ma prądu!! :noo confused :/ ;( :ops :fun <img src=(" border="0" /> <img src=(" border="0" /> <img src=(" border="0" /> <img src=(" border="0" /> :budzjelopa :! :! Sad (1) Sad (1) :evil :evil <img src=(" border="0" /> :hamster_beautiful:


Ostatnio zmieniony przez tomson dnia Pią 18:28, 19 Wrz 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin